VPN nedir, nasıl kullanılır?




Bulunduğunuz yere ve cihazınızın türüne bağlı olarak kendiniz bir VPN sunucusu oluşturabilirsiniz. Ancak bunun en çok tercih edilen ve en pratik yolu VPN kullanılabilecek internet sitelerinde birine girip ya da uygulamalardan birini indirip kayıt olarak işlemcinize uygun sürümü indirmek olacaktır.

Bu sitelerin büyük çoğunluğu ücretli ancak bazıları ilk kez kullandığınızda bir süre deneme amaçlı sınırlı da olsa ücretsiz servis sağlıyor. Uygulamalar da kullanım sırasında ücret alabiliyor. Bazılarında da deneme süresinin sonunda para iadesi yapılabiliyor.

VPN’e kayıt olup bağlanma seçeneğine tıklandığında, kullanılan ağ, uzaktaki bir sunucu aracılığıyla yeniden yönlendirilerek IP adresini gizler. Cihaz, bağlandığı VPN ile aynı yerel ağda olduğunu algılar. Böylece coğrafi olarak engellenmiş internet sitelerine erişim mümkün hale gelir. İnternet servis sağlayıcısı da, hangi internet sitelerinin ziyaret edildiğini tespit edemez.


VPN’ler, tüm internet trafiğinizi şifreleyerek ve cihazınızla VPN sunucusu arasında noktadan noktaya bağlantı üzerinden yönlendirerek internete güvenli bağlantı kurar. Şifreli özel ağ kurmak; VPN’in tam olarak yaptığı şey bu. Şifreli bir VPN ağına bağlandığınızda, tüm internet verileriniz hacker’lardan korunmakla kalmaz, aynı zamanda gerçek konumunuz ve kimliğiniz de internet hizmetini aldığınız firma, dijital pazarlamacı veya ağınızı izleme girişiminde bulunan başka bir tarafından görülmez.Kullanımı Oldukca basittir.


Buradan İndirebilirsiniz